Vox Jubilans  Kinderprojectkoor Joy 


  Vox Jubilans
  Noordeinde 48,
  2742 AD
  Waddinxveen
  info@voxjubilans.nl
  Banknr.: 3668.78.611
  IBAN:
  NL80 RABO 0366 8786 11Kaarten voor De Doelen zijn te bestellen


Wilt u kaarten voor ons kerstconcert in De Doelen bestellen, dat kan via deze link

Meer info over het Doelenconcert >>>
Dirigent André van Vliet schrijft Nederlandstalig kerstoratorium


We hebben de dirigent gevraagd om een kerstoratorium te schrijven voor ons a.s. concert in de Doelen.

Henriette Maaijen, die eerder al de teksten voor het Paasoratorium "Tot leven geroepen" heeft geschreven, heeft ook de teksten voor dit nieuwe kerstoratorium geschreven.

André is inmiddels gestart met het componeren van de muziek bij deze teksten.

Het oratorium krijgt als titel "In mensen een welbehagen".

Wilt u ook de première van dit werk meemaken?

Kom dan luisteren op woensdag 26 december a.s. in concertgebouw De Doelen in Rotterdam!
Terugblik Passie- & Paasconcert


Met dankbaarheid kijken wij als koor en dirigent terug op een mooi concert op Stille Zaterdag 31 maart 2018. Ook dit jaar waren zowel Goede Vrijdag als Pasen weer terug te zien in de samenstelling van het programma.

 

Traditiegetrouw begon ons koor in de koorkerk met het prachtige lied
’t Is Middernacht

Dominee P.D. Teeuw verzorgde de opening en de inleiding op de cantate ‘Olivet to Calvary’ van J.H. Maunder. Deze indrukwekkende cantate vertolkt het lijden en sterven van de Heere Jezus.

Na deze cantate zong Vox Jubilans een aantal liederen die in het teken stonden van Pasen, zoals ‘De Heer is waarlijk opgestaan’ van J. Haydn. We eindigden met het lied ‘De opstanding en het Leven’ uit de cantate ‘Tot Leven Geroepen’, die Vox Jubilans vorig jaar uitvoerde tijdens het Passie- & Paasconcert.  

 

Ruim 600 bezoekers wisten weer de weg te vinden naar de Sint Janskerk te Gouda. Vox Jubilans kreeg de medewerking van Marco den Toom - orgel, Marjolein de Wit - fluit, Marcel Mooibroek en Nando van Westrienen - trompet, Marjo van Someren - sopraan, Bart Oenema - bariton en ds. P.D. Teeuw uit Moordrecht - spreker. De algehele leiding was in handen van onze dirigent André van Vliet.

 

De bezoekers die deze avond aanwezig waren, kwamen tot de ontdekking dat na jaren het vertrouwde rood in de koorkleding is verdwenen, en is vervangen door koningsblauw. Vanaf heden zult u Vox Jubilans zien staan in zwart met blauw: de dames in zwarte rok en top met blauw jasje en de heren in zwart pak met blauwe stropdas.

 

Wij bedanken u voor uw komst en hopen u weer te ontmoeten op ons concert op D.V. 8 juni 2018 met nog twee koren uit Waddinxveen, nl. Chr. Regiokoor Adonai en Chr. Waddinxveens Mannenkoor De Gouwestem. Dit concert zal ook plaatsvinden in de prachtige Sint Janskerk te Gouda.

 

Geniet nog na van een opname van oktober 2017 van de EO bij Nederland Zingt uit Den Haag met Vox Jubilans met het lied ‘De kroon die Hij dragen zal’.
Passie- en Paasconcert Vox Jubilans op Stille Zaterdag


Op Stille Zaterdag geeft Vox Jubilans traditiegetrouw een Passie- en Paasconcert in de St. Janskerk in Gouda.

 

Cantate “Olivet to Calvary” van J.H. Maunder

Dit jaar staat de prachtige cantate ‘Olivet to Calvary’ van J.H. Maunder centraal. Deze cantate is een diepgaande vertolking in muziek en tekst van de laatste week uit het leven van de Heere Jezus.

“Olivet to Calvary” is een cantate die is opgebouwd uit twee hoofddelen, die ieder weer onderverdeeld zijn. Globaal kan gezegd worden dat het eerste deel begint bij de tocht vanaf de Olijfberg naar Jeruzalem en eindigt als de Heere Jezus terugkeert vanuit Jeruzalem over de Olijfberg naar Bethanië. Het tweede deel begint bij de paasmaaltijd met Zijn discipelen en eindigt bij de kruisiging op Golgotha.

De cantate is geschreven voor gemengd  koor en twee solisten (een tenor of sopraan en een bariton). “Olivet to Calvary” is opgebouwd uit koordelen, aria’s en recitatieven en wordt afgewisseld door hymnes. Eén daarvan is het bekende “Rots der eeuwen”.

De prachtige teksten zijn geschreven door Shapcott Wensley, een pseudoniem voor H. S. Bunce.

 

Paasliederen

Vox Jubilans begint het concert met het verstilde, en daardoor indrukwekkende, “’t Is middernacht’.

Daarnaast wordt een aantal Paasliederen ten gehore gebracht, waaronder “Voor allen is Hij gestorven” van Pieter Stolk, “De opstanding en het leven” van André van Vliet en “De Heer’ is waarlijk opgestaan” van Joseph Haydn.

 

Medewerkenden

Medewerkenden zijn: Marjo van Someren, sopraan; Bart Oenema, bariton; Marcel Mooibroek en Nando van Westrienen, trompet; Marjolein de Wit, fluit en Marco den Toom, orgel. Ds. P.D. Teeuw spreekt de verbindende teksten. De algehele leiding is in handen van André van Vliet.

 

Aanvang en entree

Het concert vindt plaats op Stille Zaterdag, 31 maart, in de St. Janskerk in Gouda, en begint om 19.00 uur. De kerk gaat om 18.30 uur open. Door het vroege tijdstip is het een uitstekende mogelijkheid om als gezin te komen.

Kaarten aan de kerk kosten € 15. In de voorverkoop zijn deze € 12,50 en voor kinderen tot en met 12 jaar € 2,50. De kaarten zijn te bestellen via de koorleden of onze website www.voxjubilans.nl.

 

Van harte welkom!
Terugblik Doelenkerstconcert Vox Jubilans en concerten 2017


‘A Great and Mighty Wonder’

Op Tweede Kerstdagmorgen 2017 gaf Vox Jubilans uit Waddinxveen haar 45e Kerst Doelenconcert sinds 1968. Als koor kijken we elk jaar uit naar dit concert, dat een traditie geworden is in het bestaan van het koor.

 

Voor de koorleden is het elk jaar vroeg op; om dan maar niet te spreken over sommige musici die van ver moeten komen. Klokslag acht uur startte het koor en alle musici met de generale repetitie. Vanaf 10.00 uur was de zaal open en stroomde het publiek binnen.

We begonnen deze morgen met het zingen van het prachtige lied ‘Eens in lang vervlogen tijden’, waarbij mannenensemble ‘At Once’ uit Urk het eerste couplet a capella zong vanuit de zaal, het koor het tweede vers, om vervolgens het laatste couplet met het publiek te zingen. Wat is het mooi als dan ruim 1700 mensen met elkaar dit lied mogen zingen: ‘… voor wie biddend naar Hem ziet, komt God met genade tegen en de zonde deert hem niet …´.

Voor de pauze zong Vox Jubilans vooral bekende kerstliederen van Bach en andere componisten.

 

Na de pauze zong het koor dit jaar de Kerstcantate ´A Great and Mighty Wonder´ van Tom Fettke. Hierin worden acht wonderen van Kerst bezongen. Dr. Paul J. Visser, predikant in Amsterdam, sprak de acht delen aan elkaar en begon met een korte inleiding. Het is een groot en machtig wonder dat de Redder op aarde is gekomen. "Me dunkt", zei ds. Visser, "dáár mag op gezongen worden".
En dát hebben we gedaan. Fluisterzacht én op grote toonhoogte met violen, trompetten, hoorn, pauken, vleugel, orgel, solisten en nog meer. "Glory to the newborn King."

 

Vox Jubilans kreeg dit jaar medewerking van:

Mannenensemble ‘At Once´ met Jaap Kramer, Jacob Schenk en Marco Hoorn uit Urk.

Strijkersensemble ‘Che vanno’ van Chloë Elsenaar, Marjolein de Wit fluit, Evelyn Heuvelmans hobo, Arjan & Edith Post trompet, Marcel Bergboer hoorn, Jaap Klootwijk pauken, Johan Bredewout vleugel en Marcel v/d Ketterij orgel. De algehele leiding was in handen van onze dirigent André van Vliet.

 

Glory to God in the highest

And peace on earth

Good will towards men

Rejoice, rejoice greatly

Thy King cometh unto thee.

 

Op facebook schreef iemand als reactie: “Volgens mij heb ik iets moois gemist”. Als we de reacties van de bezoekers horen, dan kunnen we dit alleen maar beamen. Of zoals de nieuwe burgermeester van Waddinxveen Evert Jan van Nieuwenhuis op twitter vermeldde: “Ronduit geweldig!”

 

Mooi jaar achter de rug

Wij willen alle bezoekers bedanken die ons 45e Kerstconcert hebben bezocht. Als koor kijken we terug op een mooi en bijzonder jaar, waarin we drie cantates en een oratorium hebben gezongen op drie mooie locaties:

 • Op Stille Zaterdag in de Sint Janskerk te Gouda: het oratorium ‘Tot Leven Geroepen’ van André van Vliet.
 • Op zaterdag 28 oktober 2017 in Dordrecht in verband met 500 jaar Reformatie: de cantate ‘Penitence, Pardon and Peace’ van J.H. Maunder en de Reformations Kantate van Pieter Stolk. Deze is te bekijken voor donateurs van de Reformatorische Omroep (of voor € 2,00).
 • En op Tweede Kerstdag in Concertgebouw De Doelen de kerstcantate ‘A Great and Mighty Wonder’ van Tom Fetke.

 

Ook zin gekregen?

Zin gekregen om mee te zingen met ons koor? Vanaf 9 januari 2018 repeteren wij weer elke dinsdagavond van 19.45 tot 22.00 uur in de Morgensterkerk van Waddinxveen. Kom gerust eens een avond kijken, meezingen en sfeer proeven!

 

Wij wensen u en jou een goede jaarwisseling en een voorspoedig en muzikaal 2018 toe.

Ook dan staan er weer mooie concerten in de agenda. Welkom!

 
45e kerstconcert Vox Jubilans in De Doelen op Tweede Kerstdag


Op Tweede Kerstdag van dit jaar zal Vox Jubilans Deo volente weer een kerstconcert geven in concertgebouw ‘De Doelen’ in Rotterdam. Dit jaar is het de 45e keer dat Vox in de Doelen zal zingen. In 1968 was het de eerste keer dat ons koor optrad in de - op dat moment - grootste en mooiste concertzaal van Nederland.

 

Cantate ‘A Great and Mighty Wonder’

Het koor zal dit jaar na de pauze de cantate 'A Great and Mighty Wonder' ten gehore brengen. In deze cantate, die gecomponeerd is door de Amerikaanse componist Tom Fettke, wordt het feest van de geboorte van de Messias bezongen door koor en solisten. De componist neemt ons daarbij als het ware mee van wonder tot wonder.

Allereerst het wonder van de profetie, gevolgd door het wonder dat Maria de moeder van de Messias mocht zijn. Daarna het wonder van de aankondiging aan de herders door de engelenkoren, het wonder van de geboorte van Jezus en het wonder van de ster die de wijzen naar Bethlehem bracht. Fettke besluit zijn cantate met twee delen, waarin bezongen wordt dat de Heere Jezus gekomen is als Verlosser en Koning. Het laatste deel is opgebouwd uit delen van de Messiah van Händel.

Fettke neemt ons opnieuw mee naar Bethlehem om de vervulling van Gods plan in een nederige stal te ervaren. Bekende en onbekende melodieën, verbonden door teksten gebaseerd op de Bijbel, nodigen ons uit om het grote en machtige wonder van Gods liefde te vieren.

 

Nederlandstalige liederen

Voor de pauze zal het koor met name Nederlandstalige liederen zingen, zoals 'Eens in lang vervlogen tijden' van Gauntlett, 'Heerlijk klonk het lied der eng’len' bewerkt door oud-dirigent Jan Bonefaas, en 'Stil, stil' van de huidige dirigent André van Vliet. Naast de Nederlandstalige liederen zal er een drietal bekende Duitstalige liederen van Johan Sebastian Bach gezongen worden, waaronder koraal nr. 12 uit het Weihnachts-oratorium 'Brich an, o schönes Morgenlicht'.

 

Medewerkenden

Dit jaar werkt Vox Jubilans voor het eerst samen met het mannenensemble 'At Once'. Dit ensemble bestaat uit de drie muzikale vrienden Jaap Kramer, Jacob Schenk en Marco Hoorn, die samen opgroeiden op Urk en als solist, musicus of dirigent al vroeg betrokken waren bij diverse koren.

Hetzelfde geldt voor de samenwerking met het strijkersensemble 'Che vanno'. Dit ensemble is in 2016 opgericht. Een aantal getalenteerde musici vormen samen een, in aantal variabel, ensemble. Aanvoerster en eerste violiste is Chloë Elsenaar.

Verdere medewerkenden zijn: Marjolein de Wit, fluit; Evelyn Heuvelmans, hobo; Arjan en Edith Post, trompet; Marcel Bergboer, hoorn; Jaap Klootwijk, pauken; Johan Bredewout, vleugel en Marcel van de Ketterij, orgel. Dr. Paul J. Visser spreekt de verbindende teksten. De algehele leiding is in handen van André van Vliet.

 

Kaarten bestellen

Het concert vindt plaats op Tweede Kerstdag, dinsdag 26 december 2017.

Het begint om 10.30 uur en vanaf 10.00 uur is de concertzaal open.

De kosten zijn € 22,50 voor een plaats in de zaal en € 16 voor de tribune.

Kinderen tot en met 12 jaar betalen € 10.

In de prijs is inbegrepen het programmaboekje met volledige teksten, een consumptie voorafgaand aan het concert en in de pauze.

 

Kaarten zijn te bestellen via de website van de Doelen.
Uniek Reformatieconcert | 28 oktober 2017 | Grote Kerk Dordrecht


Met Vox Jubilans en Ars Musica orkest

 

In verband met 500 jaar Reformatie geeft Hervormde Gemengde Zangvereniging ‘Vox Jubilans’ uit Waddinxveen een bijzonder Reformatieconcert.

 

Deze avond voert Vox Jubilans de ‘Reformations Kantate’ van oud-dirigent Pieter Stolk uit. Een bijzonder werk, dat slechts drie keer eerder werd uitgevoerd.

Pieter Stolk componeerde deze cantate in 1983, toen het 500ste geboortejaar van Luther werd herdacht. Hij heeft in deze cantate het denken van Luther muzikaal verwoord en dit geplaatst in de tijd waarin Luther zijn geloofsstrijd heeft moeten voeren binnen de kerk waaraan hij zich verbonden had. Daarbij maakte de componist gebruik van Bijbelteksten die rechtstreeks uit de oorspronkelijke Duitse Lutherbijbel komen.

 

Ook voert Vox Jubilans de cantate ‘Penitence, Pardon and Peace’ van J.H. Maunder uit. Naast deze cantates, die beiden in het teken staan van de Reformatie, zal het koor ook enkele psalmbewerkingen zingen.

 

Naast het 120 leden tellend koor werken deze avond mee:

Marco den Toom, orgel

Margreet Rietveld, sopraan

Jacob Schenk, tenor

Bert van de Wetering, bariton

Ars Musica orkest

Dr. W. Verboom, opening en sluiting

De algehele leiding is in handen van dirigent André van Vliet.

 

Kom ook naar Dordrecht en beleef dit indrukwekkende concert mee!

 

Bestel nu alvast hier uw toegangskaarten!

 

 Datum:  Zaterdag 28 oktober 2017
 Tijd:  Aanvang 19.30 uur, kerk open 19.00 uur
 Locatie:  Grote Kerk Dordrecht

 

Toegangsprijzen:

Voorverkoop: volwassenen € 20,- / kinderen t/m 12 jaar € 2,50

Aan de kerk: volwassenen € 22,50 / kinderen t/m 12 jaar  € 5,-

 
Première oratorium 'Tot Leven Geroepen' trok ruim 900 bezoekers naar Goudse Sint Janskerk


Zaterdag 15 april jl. ging het nieuwe oratorium 'Tot Leven Geroepen' in première in de Sint Janskerk te Gouda, uitgevoerd door Vox Jubilans.

 

Om half 6 ’s avonds stonden de eerste bezoekers al voor de deur te wachten om een plekje te bemachtigen in de prachtige Sint Janskerk, terwijl binnen het koor nog bezig was met de generale repetitie met het orkest.

Een kwartier eerder dan gepland gingen de deuren al open om de vele mensen naar binnen te laten. De kerk stroomde snel vol en uiteindelijk zaten er ruim 900 bezoekers in de kerk.

Traditiegetrouw begon het koor met het lied ’t Is Middernacht, a capella achter in het koor van de kerk. Na samenzang en een korte opening van voorzitter Harco Hagen, klonken de eerste klanken van het oratorium. Na de verstilde muzikale inleiding van het orkest begon het koor met het zingen van het deel Vandaag regeert de dood, waar gezongen wordt over de verslagenheid en het verdriet na de dood van Lazarus.

 

Vox Jubilans nam de bezoekers door middel van het oratorium mee door het Johannes Evangelie hoofdstuk 11 tot en met 20. In deel 12 was bijvoorbeeld muzikaal de verwarring te horen, als het gaat over wie de Heere Jezus zal verraden. In deel 13 klonk het inmiddels bekende en mooie lied In de Bovenzaal, waar gezongen wordt over het laatste Avondmaal met de Heere Jezus.

Deel 19, waar het gaat over dat Jezus wordt voorgeleid, begon met indringende muziek van pauken en trompet, waarna het koor zong Nu wordt Hij voorgeleid, de Man van barmhartigheid. In deel 23 stond het koor muzikaal stil bij het kruis op Golgotha, waar Jezus het laatste Woord sprak: “Het is volbracht”. Dit deel eindigt met de woorden Sta stil bij het kruis en luister, om na te denken over waarom Jezus Zijn leven wilde geven. Na dit lied was er een moment van diepe stilte te voelen in de Sint Janskerk.

 

Na een krachtig intro van het orkest zong Vox Opgestaan… Hij is opgestaan… Jezus is waarlijk opgestaan. De steen van het graf wentelt alle twijfel af. Zie de plaats waar Hij gelegen heeft, betekent dit niet dat Hij leeft?

In het 27e en laatste deel zong Vox Jubilans over De Opstanding en het Leven. Uit dit deel is ook de titel van het oratorium ontstaan: Tot Leven geroepen voor de bruiloft van het Lam.

 

Zo kwam er om 21.00 uur een einde aan een prachtige, indrukwekkende avond. Een mooie première van dit prachtige oratorium, geschreven door Henriëtte Maaijen en op muziek gezet door André van Vliet.

Verschillende bezoekers gaven na afloop aan dat ze het een prachtige en een indrukwekkende avond vonden. De tekst en muziek brachten velen tot ontroering.

Naast Vox Jubilans uit Waddinxveen werkten aan mee: Marco den Toom - orgel, Jaap Eilander - vleugel, Jacob Schenk - tenor, l’Orchestra Particolare en Theo Segers - spreekstem.

 

Binnenkort verschijnt er van deze avond een live-cd. Deze kunt u bestellen via www.andrevanvliet.nl.

 

Wilt u op de hoogte blijven van onze concerten? Stuur dan een mail naar pr.vox@solcon.nl met vermelding inschrijven Vox Nieuwsflits en ontvang de digitale Vox Nieuwflits 2 tot 4 keer per jaar.
Dirigent André van Vliet over het nieuwe oratorium 'Tot Leven Geroepen'


De oorsprong van het Oratorium ‘Tot Leven Geroepen’ ligt alweer een tijd achter ons. In 2014 zongen wij (als Vox Jubilans) tijdens ons Kerstconcert ‘The Winter Rose’ van J. Martin. Naar aanleiding van het één na laatste deel uit deze cantate – waarin gesproken wordt over de bladeren die vallen en er dus een doornige stengel overblijft – hebben we Henriëtte Maaijen gevraagd om hier een vervolg op te schrijven voor Pasen. Van dat idee zijn we later afgestapt. Maar Henriëtte is zich gaan verdiepen en werd getroffen door een aantal gedeelten uit het Johannesevangelie. Ze schreef: “De dood en de opwekking van Lazarus zorgen voor een wending in het Evangelie. Vanaf dat moment lijkt alles in het teken van Jezus’ eigen dood te staan en is Hij bezig de discipelen voor te bereiden. Ondanks dat de Heere Jezus in hoofdstuk 14 zegt dat Hij niet lang meer met zijn discipelen kan spreken (je hoort hierin de ondertoon van iemand die stervende is en beseft dat Hij niet lang meer te leven heeft...), staat er in de hoofdstukken 15, 16  en 17 nog ontzettend veel geschreven van wat Hij in die laatste dagen, vlak voor zijn gevangenneming, gesproken heeft en wat heel veelzeggend is voor ons!” Deze woorden van de Heere Jezus zijn de aanzet geweest tot het schrijven van dit Oratorium.

 

Dirigent André van Vliet: “Begin 2016 kwam een eerste versie mijn kant op. De muziekcommissie en het bestuur van Vox waren onder de indruk van de diepe gedachten die Henriëtte het papier had toevertrouwd. Als gevolg daarvan werd de vraag gesteld of ik deze teksten van muziek wilde voorzien. Na enige twijfel – wat kan leeg muziekpapier je toch aanstaren – heb ik deze opdracht aangenomen en ben na de zomer van 2016 aan het werk gegaan. Een lange, goede, vertrouwde samenwerking met Henriëtte volgde.
Op het moment van dit schrijven zijn bijna alle delen voor het koor en de solist klaar. Het studeren met het koor is dan ook gestart. Vanaf half februari hoop ik met het instrumenteren te beginnen en ik spreek de wens uit dat de muziek een voertuig mag zijn om de woorden bij de mensen binnen te brengen. Als de woorden uit dit Oratorium gaan leven, dan zal ervaren worden dat de dood het laatste woord niet heeft.”

 

We laten Henriëtte nog één keer aan het woord: “Juist omdat Hij met doornen gekroond is, de gevolgen van de zonde voor ons gedragen heeft, is Zijn grootheid zichtbaar en mag er ook iets van Zijn grootheid ontkiemen in ons hart, in ons bestaan. Dat zijn de vruchten waar in Joh. 15 over gesproken wordt. Als wij in Hem blijven, en Hij in ons, zullen we vruchten dragen, die zullen groeien dwars tegen alle doornstruiken en distels in. Zo wordt Gods grootheid zichtbaar in ons.”

 

Luister hier naar een interview met André van Vliet over het oratorium.
Première Oratorium ‘Tot Leven Geroepen’


Op D.V. Stille Zaterdag 15 april geeft de Hervormde Gemengde Zangvereniging Vox Jubilans haar jaarlijkse Passie- en Paasconcert in de Sint Janskerk te Gouda. Met dit jaar wel een heel bijzonder programma!

Programma
Wij voeren het nieuwe oratorium ‘Tot Leven Geroepen’ uit. Een prachtig werk met indrukwekkende teksten van Henriëtte Maaijen, op muziek gezet door onze dirigent André van Vliet. Lees hier meer over hoe dit oratorium tot stand kwam.

Het oratorium begint ingetogen met het deel ‘Vandaag regeert de dood’, over het sterven van Lazarus. Na de opwekking van Lazarus klinkt het ‘Heeft u Hem al ontmoet, de Man die wond’ren doet’. We luisteren naar de maaltijd in Bethanië, waarin de daaropvolgende Psalm 133 al doorklinkt. Na het aangrijpende ‘Zeg ons, wie U verraden zal’ klinkt Jezus’ liefdevolle nodiging om het brood met Hem te eten en de wijn met Hem te drinken in het lied ‘In de bovenzaal’.

Kom op 15 april naar de Sint Jan en beleef de première van dit indrukwekkende stuk mee!

Medewerkenden
‘Vox Jubilans’ krijgt bij dit bijzondere concert medewerking van Jacob Schenk – tenor, Marco den Toom – orgel, Jaap Eilander – vleugel en l‘Orchestra Particolare. Theo Segers zal de verbindende teksten verzorgen. De algehele leiding van deze avond is in handen van onze dirigent André van Vliet.

Toegangsbewijzen
U kunt in de voorkoop de kaarten bestellen voor € 15,- per stuk via onze site of bij onze koorleden.

Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij de volgende boekhandels in de regio:

 • Gouda, Boekhandel Smit, Korte Tiendeweg 19
 • Ridderkerk, Boekhandel De Kandelaar, Sint Jorisstraat 10
 • Waddinxveen, Boekhandel en Thuiskantoor Burger, Dorpstraat 39
 • en in de museumwinkel van de Sint Janskerk.

 

Voor aanvang van het concert zijn de kaarten aan de kerk € 17,50.
Kinderen tot en met 12 jaar betalen zowel in de voorverkoop als in de kerk € 2,50.

Ook voor de kinderen
De avond begint al om 19.00 uur. Om 18.30 uur gaat de deur van de kerk open. Het is dus een uitstekende gelegenheid om hier als gezin naar toe te gaan.

Van harte welkom!
Toelichting geluidskwaliteit Doelenkerstconcert


Al bijna 50 jaar geeft Vox Jubilans haar grote kerstconcert in concertgebouw De Doelen in Rotterdam. Dat gaat steeds tot grote tevredenheid van zowel koor als bezoekers. Tijdens het laatste concert heeft helaas een deel van de bezoekers te maken gehad met tegenvallende geluidskwaliteit.

Concertgebouw De Doelen erkent dat het daar de verantwoordelijkheid voor draagt. Zowel koor als concertgebouw betreurt ten zeerste dat dit heeft kunnen gebeuren. Het spijt ons als u hiervan last heeft gehad en dit ten koste is gegaan van uw beleving van het concert. De oorzaak van de problemen is duidelijk. We hebben er daarom het volste vertrouwen in, dat bij volgende concerten van Vox in De Doelen de geluidskwaliteit van het niveau is als u van een kwalitatief hoogstaand concertgebouw mag verwachten.

Wij hopen u dit jaar graag weer te ontmoeten.
Terugblik 44e Doelenkerstconcert


Traditie

Afgelopen tweede kerstdagmorgen gaf Vox Jubilans weer haar groot kerstconcert in concertgebouw De Doelen. Voor de 44e keer sinds 1968.

Dit kerstconcert is inmiddels een traditie is geworden voor vele luisteraars. Er zijn zelfs bezoekers die al vanaf de kerstconcerten in de Wilhelminakerk te Rotterdam komen. Dit geeft aan hoe de bezoekers onze concerten waarderen en steeds weer terugkomen.

 

Maanden van te voren zijn we al druk aan het repeteren geweest voor de kerstconcerten, en dan met name het Doelenconcert. Het is voor ons als koor en dirigent elk jaar weer een nieuwe uitdaging om het programma zo samen te stellen, dat zowel bestaande en bekende muziek, maar ook nieuwe muziek ten gehore wordt gebracht. Ons kerstrepertoire bestond dit jaar vooral uit nieuwe muziek. We hadden prachtige muziek, zowel Nederlands- als Engelstalig.

 

Lofzangen en ‘Born a King’

Dit jaar stonden voor de pauze ‘De Lofzangen’ centraal. Zo klonken onder andere voor de eerste keer de Lofzang van Elisabeth, de Lofzang van Zacharias en de Lofzang van Simeon, op indrukwekkende wijze op tekst gezet door Henriëtte Maaijen en op muziek gezet door resp. Lennart Moree, Marco den Toom en Johan Bredewout. Daarnaast voerden wij het prachtige ‘Magnificat’ van T.A. Walmisley uit en de Lofzang van de Engelen van onze onze oud-dirigent Pieter Stolk.

 

Na de pauze voerden wij weer een groot werk uit. Dit jaar was dat de cantate ‘Born a King’ van J.W. Peterson. Een prachtig werk, waarin we de geboorte van de Koning mochten bezingen! Mooi om zo met u het kerstfeest te vieren met muziek en zang. Dat het bovenal tot eer van die Koning mag zijn.

 

Born a King, on that Christmas long ago,

Silver stars were all aglow, angels came to earth below and sang:

“Glory, glory to God in the highest.

 

Naast ‘Vox Jubilans’ werken aan dit concert mee: Maria den Hertog – mezzosopraan; Jacob Schenk – tenor; Johan Bredewout – vleugel; Marco den Toom – orgel; muzikaal ensemble van l’Orchestra Particolare; Ds. E.K. Foppen – inleiding op en teksten uit de cantate. Dirigent André van Vliet had de algehele leiding.

Nog nooit geweest?
Bent u nog nooit bij ons kerstconcert in De Doelen geweest? Zet dan D.V. tweede kerstdagmorgen 2017 alvast in uw agenda en blijf ons volgen via onze site of facebook voor meer informatie.

Passie- & Paasconcert: Première oratorium‘Tot leven geroepen’

Met het kerstconcert nog maar net achter de rug, hopen we dinsdag 3 januari 2017 alweer aan de slag te gaan. Met ons Passie- & Paasconcert in de Sint Janskerk in Gouda hopen we het oratorium ‘Tot Leven Geroepen - Als de dood het laatste woord niet heeft’ uit te voeren. Dit nieuwe oratorium is gecomponeerd door onze dirigent André van Vliet. Een indrukwekkend werk met koor, solist, orkest en spreekstem. Een deel uit deze cantate is het lied ‘In de bovenzaal’. Wij hopen u te ontmoeten op D.V. Stille Zaterdag 15 april!

Wij wensen u een goede jaarwisseling en bovenal een voorspoedig en muzikaal 2017 toe. Graag ontmoeten wij u en jullie weer op onze concerten!
Programma Doelenconcert: Lofzangen en cantate 'Born a King'


Op de morgen van tweede kerstdag geeft de Hervormde Gemengde Zangvereniging ‘Vox Jubilans’ uit Waddinxveen haar groot kerstconcert in concertgebouw De Doelen in Rotterdam. Voor de 44e keer. Met weer een prachtig, gevarieerd repertoire!

 

Lofzangen

Vóór de pauze bieden wij u een uniek programma, waarin de lofzangen centraal staan. U hoort de lofzang van Maria in de vorm van het prachtige ‘Magnificat’ van T.A. Walmisley.

Heeft u ooit de lofzang van Elisabeth gehoord? In de Doelen kunt u deze beluisteren! Deze lofzang is, samen met de lofzang van Zacharias en de lofzang van Simeon, op indrukwekkende wijze op tekst gezet door Henriëtte Maaijen. Vervolgens hebben we verschillende musici benaderd met de vraag hiervoor de muziek te schrijven. Zo ontstonden ‘De lofzang van Elisabeth’ van Lennart Moree, ‘Lof aan de God van Israel’ van Marco den Toom en ‘En Simeon loofde God’ van Johan Bredewout. Ook hoort u ‘De lofzang van de Engelen’ van onze oud-dirigent Pieter Stolk.

Daarnaast zingen we nog drie liederen die alles in zich hebben om een lofzang te zijn:

‘Wees gerust’ (Michael W. Smith) roept ons met ‘Zing Halleluja!’ op om een lofzang aan te heffen. ‘O Kindeke klein’ (J.S. Bach): een hele intieme lofzang. En tot slot ‘Wonder’ (Marco den Toom): Een oproep naar aanleiding van Psalm 65 om een lofzang in stilte aan te heffen.

 

Born a King

Na de pauze brengen we de cantate ‘Born a King’ van J.W. Peterson ten gehore. Hierin bezingen we de geboorte van de Koning, zoals voorzegd door de profeten en beschreven door de evangelisten. We eindigen met het 'Hail to Thee, Thou newborn King! Sing alleluia!' Een prachtig werk voor koor, solisten, spreekstem, orkest en orgel.

 

Medewerkenden

Naast ‘Vox Jubilans’ werken aan dit concert mee:

Maria den Hertog – mezzosopraan; Jacob Schenk – tenor; Johan Bredewout – vleugel; Marco den Toom – orgel; muzikaal ensemble van l’Orchestra Particolare; Ds. E.K. Foppen – inleiding op en teksten uit de cantate. Dirigent André van Vliet heeft de algehele leiding.

 

In het programmaboekje zijn de volledige teksten opgenomen, en van ‘Born a King’ ook de Nederlandse vertaling. Zo bent u als bezoeker volledig bij het programma betrokken.

 

Toegangskaarten

Dit jaar hanteren wij weer twee tarieven:

 • € 16,- (tribune en een aantal podiumplaatsen naast het orgel)
 • € 22,50 (zaal)

Kaarten zijn te bestellen bij Concertgebouw De Doelen of telefonisch 010-217 17 17. De kaarten van € 22,50 zijn ook verkrijgbaar via Vox Jubilans en bij de koorleden.

Het concert begint om 10.30 uur. U ontvangt bij binnenkomst een programmaboekje en u kunt gratis gebruik maken van de garderobe. Daarnaast ontvangt u vóór het concert en in de pauze van ons een kopje koffie of thee.

 

Bent u er ook (weer) bij? Van harte welkom!
Een bezoeker van ons Doelenconcert vorig jaar:


 "Vanmorgen om 8.00 uur een rondje Urk gedaan om iedereen op te halen, om vervolgens koers te zetten naar Rotterdam om jullie Doelen kerstconcert weer te bij te wonen. Het was weer een feest om erbij te zijn. Wat hebben we weer genoten! Dank aan iedereen die hier zijn/haar bijdrage aan heeft geleverd en wat ons betreft graag tot volgend jaar! Hartelijke groeten Van de 'Urkers'."
Uitzending Reformatorische Omroep


over onder andere ons Doelenkerstconcert
Nieuwe cd Vox Jubilans & Jeduthun


In mei hebben Vox Jubilans en mannenkoor Jeduthun uit Amersfoort een cd opgenomen in de Sint Maartenskerk te Tiel. Beide koren laten zich afzonderlijk van elkaar horen. Het resultaat is een prachtige cd met gevarieerde muziek!

 

Op vrijdag 30 september presenteerden beide koren hun nieuwe cd in de Sint Joriskerk in Amersfoort. Het was een mooie avond met een goed gevulde kerk. De eerste helft van de avond zong Vox Jubilans liederen van de nieuwe cd. Onder andere de juichende Psalm 100 naar een idee van K.J. Mulder en het indrukwekkende ‘O divine Redeemer’ van Gounod.

 

Na de meditatie van ds. M. Baan naar aanleiding van Psalm 33 was het de beurt aan Jeduthun. Zij zongen onder andere de Psalmen 32 en 106, die na belijdenis van zonden uitlopen op de verheerlijking van Gods grote Naam. Jeduthun eindigde met het lied ‘De hemelen juichen’ naar Psalm 19. De titel van de nieuwe cd, ‘Looft Zijn grote Naam’, is ontleend aan dit lied. De hemelen juichen, de aarde jubelt, looft Hem, looft Zijn grote Naam.

 

Tussendoor genoten we van de solo’s van Marco den Toom op het orgel en Arjan en Edith Post op de trompet. Het klonk prachtig in deze monumentale kerk. We sloten deze mooie avond af door met elkaar staande het lied ‘De dag door Uwe gunst ontvangen’ te zingen. Daarna begaf menig bezoeker zich naar de cd-tafel om de nieuwe cd te kopen.

 

Wilt u ook van deze prachtige cd genieten? Bestel hem dan hier. Ook leuk om cadeau te geven!
Presentatie nieuwe CD 30 september Sint Joriskerk Amersfoort


In mei hebben Vox Jubilans en mannenkoor Jeduthun uit Amersfoort een cd opgenomen in de Sint Maartenskerk te Tiel. Beide koren laten zich afzonderlijk van elkaar horen. Een prachtige cd met gevarieerde muziek!

Wij presenteren de nieuwe CD op vrijdag 30 september tijdens een concert van beide koren in de Sint Joriskerk van Amersfoort. Komt u ook? Van harte welkom!

 

Kaarten in voorverkoop: volwassenen € 10,-, kinderen t/m 12 jaar € 3,50. Kaarten zijn  te bestellen via www.naarhetconcert.nl

Op de avond zelf zijn de prijzen resp. € 15,- en € 5,-.
Ons nieuwe zangseizoen is weer gestart!


We hebben er weer helemaal zin in, want we hebben genoeg te doen. In de maand september staan er al twee concerten gepland: Op dinsdag 6 september zingen we in de Morgenster in Waddinxveen en op vrijdag 30 september in de Sint Joriskerk in Amersfoort. Van harte welkom!
Verder bereiden we ons alvast voor op ons jaarlijks groot kerstconcert in de Rotterdamse Doelen. Zet hem alvast in uw agenda: 26 december 10.30 uur Doelenkerstconcert Vox Jubilans.

En we repeteren tussendoor alvast voor het Groot Reformatieconcert, dat we volgend jaar hopen te geven ter gelegenheid van 500 jaar reformatie. Past misschien ook al ergens achter in uw agenda: 28 oktober 2017 Groot Reformatieconcert Vox Jubilans Grote Kerk Dordrecht.

 

Zangavond 6 september Morgenster Waddinxveen

Op dinsdagavond 6 september geven wij een zangavond in de Morgenster in Waddinxveen ten bate van de Vereniging Vrienden van Padureni (Roemenië). Onze vaste organist Marco den Toom begeleidt ons op het orgel.
Tijdens deze avond zal ook een aantal liederen worden gezongen door een Romagroep o.l.v. evangelist Petru Mercea. Hij zal de zanggroep begeleiden op accordeon. Deze zanggroep bestaat uit een aantal jongeren uit de kerk van Padureni. Hier vindt u een kleine impressie en meer informatie.
De voorzitter van deze vereniging - ds. M. Messemaker uit Woudenberg - zal de opening en sluiting verzorgen.

De avond begint om 19.45 uur. De toegang is vrij. Er wordt een collecte gehouden ten bate van de renovatie van het kerkgebouw in Babele.

 

CD-presentatieconcert 30 september Sint Joriskerk Amersfoort

In mei hebben Vox Jubilans en mannenkoor Jeduthun uit Amersfoort een cd opgenomen in de Sint Maartenskerk te Tiel. Beide koren laten zich afzonderlijk van elkaar horen. Een prachtige cd met gevarieerde muziek! De nieuwe CD wordt op vrijdag 30 september gepresenteerd tijdens een concert van beide koren in de Sint Joriskerk van Amersfoort.

 

Zin gekregen?

We kunnen ons voorstellen dat u zin heeft gekregen om eens te komen kijken op Vox. Maar ja, kan dat zo maar? Natuurlijk! Doen! Kom gerust eens op een dinsdagavond naar de Morgenster. We zoeken samen een plekje voor u en zo kunt u gewoon eens een avond sfeer proeven. Ervaar zelf dat zingen bij Vox een ontspannende inspanning is!

Dus nog iets voor uw agenda: komende dinsdagavond 19.45 - 22.00 uur repetitieavond Vox Jubilans, Morgenster, Sterrenlaan 1, Waddinxveen.

Graag tot ziens!

Voor alle data geldt D.V.
Zingen in een kapel tot een concertgebouw toe


Kapel Hoornbeeck College Amersfoort

Op zaterdag 14 mei 2016 heeft ons koor voor het eerst gezongen in de kapel van het Hoornbeeck College te Amersfoort.

Samen met het mannenensemble Cantare uit Woudenberg o.l.v. Evert van Dijkhuizen, hebben we daar een mooi concert gegeven in het teken van Pinksteren. Het thema voor deze avond was “Stromen van zegen.” De ruimte waarin we concerteerden was niet groot, maar het was wel genieten om daar te zingen. Samen met Cantare hebben we aan het einde van het concert Psalm 85 gezongen: een bewerking van onze dirigent André van Vliet voor mannen- en gemengd koor.

Onze vaste begeleider Marco den Toom had deze avond beperkt zicht op onze dirigent. Schuin vanachter de bassen moest hij vanaf de orgelbank tussen de koorleden door naar de dirigent kijken, maar het is goed gegaan.

 

CD opname Tiel

Zaterdag 21 mei 2016 is er een CD opname in de Grote Kerk van Tiel. Dit keer zal het geen CD van alleen ons koor zijn, maar een gezamenlijke opname met mannenkoor Jeduthun uit Amersfoort. Elk koor neemt afzonderlijk een deel op voor deze nieuwe CD. Een variatie van muziek voor gemengd koor en mannenkoor afzonderlijk  zal er worden opgenomen. De nieuwe CD wordt op DV. vrijdag 30 september 2016 gepresenteerd tijdens een concert van beide koren in de St. Joriskerk van Amersfoort.

 

Zangavond Morgensterkerk Waddinxveen, dinsdag 6 september 2016

Voor de zomervakantie geven wij geen concerten meer en gaan wij beginnen met het instuderen van nieuwe muziek voor het najaar. Net na de zomervakantie hopen wij een zangavond te houden in de Morgensterkerk te Waddinxveen t.b.v. renovatie van een kerkgebouw in Babele (Roemenië). Dit vindt plaats op dinsdagavond 6 september 2016, aanvang 19.45 uur. Toegang is gratis, er wordt wel een collecte gehouden voor de Vereniging Vrienden van Padureni. De voorzitter van deze vereniging - ds. M. Messemaker uit Woudenberg - zal de opening en sluiting verzorgen.

Tijdens deze avond zal ook een aantal liederen worden gezongen door de Romagroep o.l.v. evangelist Petru Mercea op begeleiding van een accordeon. Een kleine impressie vindt u hier : https://youtu.be/xxs0WfxPNjk

Deze groep bestaat uit een aantal jongeren uit de kerk van Padureni. Meer informatie kunt u vinden op www.vriendenvanpadureni.nl

 

Ook zin om te zingen bij Vox Jubilans? Kom dan deze avond eens luisteren in de kerk waar we elke dinsdagavond repeteren van 19.45 tot 22.00 uur en beleef naast het instuderen van muziek, ook de gezelligheid onderling. Mogelijk dat je vanaf het nieuwe seizoen een nieuw koorlid gaat worden bij Vox Jubilans.

Naast het oefenen van muziek, geven we jaarlijks uitvoeringen op locaties die variëren van een kapel tot concertgebouw De Doelen toe en komen we in verschillende kerken om te zingen t.b.v. goede doelen en stichtingen.
Terugblik Passie- & Paasconcert 2016


Thema: 'Rondom het kruis'

Ook dit jaar gaf Vox Jubilans op de Stille Zaterdag weer haar traditionele Passie- en Paasconcert in de prachtige Sint Janskerk te Gouda.

Het was een indrukwekkende avond, waaraan meewerkten Arjan & Edith Post (trompet), Giselle Bentvelsen (cello), Bart Oenema (bariton) en Marco den Toom (orgel). Ds. J.C. Schuurman, hervormd predikant te Capelle a/d IJssel, sprak de verbindende teksten rond het thema ‘Rondom het kruis’. De algehele leiding van deze avond was in handen van onze dirigent André van Vliet.

 

Rondom Gethsemané

De avond begon zoals elk jaar met het indrukwekkende lied ‘’t is Middernacht en in de hof’. Grote angst overmande Hem in de hof van Gethsemané. De drinkbeker die Hij aangereikt kreeg door Zijn eigen Vader was gevuld met Gods toorn over de zonde. Gode zij dank, al biddend kwam Hij tot overgave. ‘Vader, dat Uw wil geschied.’ Als wij worden aangevochten biedt dat troost. ‘Ga naar de hof van Gethsemané, juist als satan je verleidt.’

 

Rondom het kruis

Het hoofdthema van deze avond en tevens de kern van het Lijdensevangelie. Op Golgotha is het gebeurd. Daar is de schuld van de zonde verzoend, droeg Jezus de straf. Van alle kanten werd Hij bespot en Hij werd door Zijn eigen Vader verlaten.

Bij het kruis van onze Heiland zijn we welkom. Met uitgebreide armen hing Hij daar aan het kruis. Kom tot de Heiland nu.

Op zeer indrukwekkende wijze zong Vox onder andere the First Word uit ‘The Seven last Words of Christ’ van Th. Dubois, samen  met bariton Bart Oenema. ‘Father, forgive them, for they know not what they do.’

 

Rondom het lege graf

Hoe verstild klonk het laatste lied ‘He bowed His head’ met als laatste regel ‘He bowed His head and died, and He never said a mumbeling word. Not a word.’

Om stil van te worden, Jezus’ sterven. In volle overgave, omdat Zijn werk was volbracht. Daarna het lied ‘Ochtendgloren’: De Heere heeft er zelf voor gezorgd dat het Paasevangelie is gekomen. De dood is van binnenuit overwonnen. Hij is weer op gestaan!

 

Nu is het Pasen, Jezus leeft! Komt allen, sluit u aan.

Die onze dood verslagen heeft: de Heer’ is opgestaan!

 

O, blijf niet achter, aarzel niet; ga mee de wereld door:

Hij gaat door heel Zijn rijksgebied ons zegevierend voor.

 

Want welke vijand ons bedreigt, zijn wapen deert ons niet.

Als eens de laatste vijand zwijgt klinkt nog dit vrolijk leid.

 

O, hoor de klokken luiden blij; Komt allen, sluit u aan,

Dan zeggen, zingen, juichen wij: de Heer is opgestaan!

 

Rondom hemelvaart en wederkomst

Pasen is geen eindpunt. Het gaat verder naar Hemelvaart, waar Jezus is opvoer naar Zijn Vader in de hemel. Om plaats te nemen op Zijn troon. Alle macht is Hem gegeven. Christus zorgt voor Zijn gemeente, al de dagen, tot Zijn wederkomst. Verwachten wij Hem?

Vox sloot deze prachtige avond af met het mooie lied van Johan Bredewout:

Samen heffen wij de handen, zien verlangend in geloof,

Wachtend op die grote morgen, als de Heer’ komt van omhoog.

Eenmaal zal die dag toch komen, gaat de roep de wereld om.

Stem dan in met alle heil’gen: Amen, kom Heer’ Jezus, kom.

Ja. Hij komt, Hij is de Alpha, de Omega. Hij heeft het laatste woord.

Het nieuw Jeruzalem daalt uit de hemel neer, als een bruid voor onze Heer’!

 

Met deze woorden kwam er een einde aan het indrukwekkende Passie- en Paasconcert 2016 van Vox Jubilans.

 

Wij bedanken u voor uw komst, de medewerkenden van deze avond en de adverteerders die mede deze avond mede mogelijk hebben gemaakt. Bovenal dank aan onze God, Die ons een stem heeft gegeven om het Evangelie op muzikale wijze te vertolken.

 

Zin gekregen?

Zin gekregen om mee te zingen in ons koor? Welkom elke dinsdagavond van 19.45 tot 22. 00 uur in de Morgensterkerk te Waddinxveen.

Er staan weer mooie concerten in de agenda komende tijd.
Passie- en Paasconcert Gouda 26 maart


‘Rondom het kruis’

Dat is het thema van het Passie- en Paasconcert dat de Hervormde Gemengde Zangvereniging ‘Vox Jubilans’ op de Stille Zaterdag geeft in de Goudse Sint Janskerk. Dit jaar zal dat zijn op D.V. zaterdag 26 maart 2016.

 

De liederen die Vox deze avond zingt zijn op het thema afgestemd. Het kruis wat de Zoon van God wilde dragen voor ons mensen. Het kruis waar Hij aan werd gehangen op de heuvel Golgotha alsof Hij een misdadiger was. Vanaf dat kruis sprak Hij de zeven kruiswoorden uit. Maar Hij is ook opgestaan! Deze avond nemen wij u op muzikale wijze mee rondom dit thema. Zo wordt deze avond een muzikale overdenking van wat het lijden en sterven en de opstanding van Jezus Christus voor ons mogen betekenen.

 

Programma

‘Vox Jubilans’ zingt deze avond onder andere First en Sixth Word uit The seven last words of Christ van TH. Dubois, Onbegrepen liefde met muziek van J. Martin, O divine Redeemer van Ch. Gounod, Nu is het Pasen, Jezus leeft van Feike Asma.

Alleen al om het openingslied wat Vox Jubilans jaarlijks zingt, ’t Is Middernacht, is het de moeite waard om aanwezig te zijn in de Sint Janskerk.

 

Medewerkenden

‘Vox Jubilans’ krijgt deze avond medewerking van Marco den Toom – orgel, Arjan en Edith Post – trompet, Bart Oenema – bariton en Giselle Bentvelsen – cello.

Ds. J.C. Schuurman, hervormd predikant te Capelle a/d IJssel, zal de verbindende teksten verzorgen. De algehele leiding van deze avond is in handen van onze dirigent André van Vliet.

 

Kaarten bestellen

U kunt in de voorkoop de kaarten bestellen voor € 12,50 per stuk via onze site (tot en met donderdag 24 maart 2016) of bij onze koorleden.

Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij de volgende boekhandels in de regio:

en in de museumwinkel van de Sint Janskerk.

Voor aanvang van het concert zijn de kaarten aan de kerk € 15,00.

Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.

 

Ook voor de kinderen

De avond begint al om 19.00 uur. Om 18.30 uur gaat de deur van de kerk open. Het is dus een uitstekende gelegenheid om hier als gezin naar toe te gaan.

 

Op youtube kunt u een korte impressie horen van een aantal fragmenten van liederen die ‘Vox Jubilans’ de afgelopen jaren met Passie- en Paasconcerten heeft gezongen.

 

Graag tot ziens op D.V. 26 maart 2016 in de Sint Janskerk te Gouda.
Terugblik Doelenkerstconcert 2015 - 'The Glory of Christmas'


43e keer

Op tweede kerstdag 2015 gaf Vox Jubilans het 43e kerstconcert sinds 1968 in concertgebouw De Doelen te Rotterdam. Als koor en bestuur kijken we met dankbaarheid terug; in eerste instantie aan onze God en Schepper die ons een stem heeft gegeven om te mogen zingen en musiceren.

 

Werken van oud-dirigenten

Het programma bestond voor de pauze vooral uit bekendere kerstliederen. In verband met ons 70-jarig bestaan dit jaar, zongen we ook werken van (oud)-dirigenten uit de afgelopen 70 jaar. Zoals de bekende bewerking van Psalm 108 van Marinus Egberts . Verder ‘Heerlijk klonk het lied der engelen’ van Jan Bonefaas en ‘Het Licht is geboren’ van Pieter Stolk. Maar ook het prachtige muziekstuk  ‘There shall a star come out of Jacob’ van Felix Mendelssohn.

 

‘The Glory of Christmas’

Na de pauze zongen we een samengestelde cantate van werken van diverse componisten,  met het thema “The Glory of Christmas”. Ds. M. Messemaker uit Woudenberg verzorgde de verbindende teksten.

Als koor begonnen we met het prachtige ‘Opening and Overture’ van C. Kirkland/T. Fetke. Alle eer aan Koning Jezus, alle eer aan Immanuël. Vervolgens zongen we ‘An Advent Credo’ van J. Martin. En toen het lied ‘Where is the Savior?’ van J. Purifoy. Een indringende vraag: “Waar is de Redder, en waar is onze Koning?”. Zo klonk het in de periode na de profeten vierhonderd jaar lang, totdat de Zoon van God werd geboren in de stal van Bethlehem. De luisteraars werden deze morgen meegenomen op een muzikale reis door de geschiedenis van advent naar kerst.

Sopraan Marjo van Someren zong de indringende muziek van ‘In Rama’ van J. W. Peterson.

Een stem is in Rama gehoord,

Geklaag, gejammer en veel gekerm,

Rachel huilde over haar kinderen,

En wilde niet vertroost worden,

Omdat zij er niet meer zijn.

Het koor eindigde met het prachtige lied ‘Hail to Thee’ van J.W. Peterson. De vertaling van dit lied eindigt met de volgende woorden: Eer zij God in de hoge, Hoor de engelen zingen, over de door sterren verlichte heuvels klinken hun halleluja’s. Gegroet, o Christus! Zing hallelujah! Ster van David, sta op en schijn, van U is het Koninkrijk; ontsluit in onze harten Uw waarheid, want onze hoop is alleen op U!

 

Eer aan God

Ook dit jaar applaudisseerde het publiek alleen na ‘The Glory of Christmas’. Na het ‘Ere zij God’, dat hierna kwam, bleef het stil in de zaal, waardoor we dit indrukwekkende concert konden eindigen met het ‘Ere zij God’. Hem alleen de eer!

 

Medewerkenden

De medewerkenden aan dit concert waren:

Marco den Toom - orgel, Johan Bredewout - vleugel, Marjo van Someren - sopraan, Bart Oenema - bariton, orkest l’Orchestra Particolare, ds. M. Messemaker, spreekstem. De algehele leiding was in handen van onze dirigent André van Vliet.

 

Zoals verschillende bezoekers na afloop zeiden: “Het was deze morgen een concert met een diepe inhoud”.

Mogelijk dat u deze indruk leest, maar niet aanwezig kon zijn. Reserveer alvast in uw agenda D.V. maandag 26 december 2016, kerstconcert met Vox Jubilans.

 

Meezingen?

Heeft u belangstelling om mee te zingen bij Vox Jubilans? D.V. dinsdag 5 januari 2016 starten wij weer met repeteren om 19.45 uur in de Morgensterkerk van Waddinxveen. Wij gaan dan repeteren voor ons Passie- en Paasconcert in de St. Jan van Gouda op D.V. zaterdag 26 maart 2016.

We hebben op 5 januari een korte repetitie (19.45 tot 21.15 uur), waarna er voor de leden gelegenheid is elkaar nieuwjaar te wensen. Vanaf dinsdag 12 januari repeteren we weer gewoon van 19.45 tot 22.00 uur. Kom gerust eens kijken en sfeer proeven! Graag tot ziens!
Groot kerstconcert in De Doelen


Dit jaar geeft de Hervormde Gemengde Zangvereniging ‘Vox Jubilans’ uit Waddinxveen op de morgen van tweede kerstdag weer een groot kerstconcert in concertgebouw De Doelen in Rotterdam.

Op het gevarieerde programma staan voor de pauze diverse Nederlandstalige kerstliederen.

In verband met het 70-jarig bestaan van ‘Vox Jubilans’ worden er ook bewerkingen van oud-dirigenten gezongen, onder andere Psalm 108 (bewerking  Marinus Egberts), ‘Heerlijk klonk het lied der eng'len’ (bewerking Jan Bonefaas) en 'Het Licht is geboren' (bewerking Pieter Stolk). Van de huidige dirigent, André van Vliet, zingt Vox onder andere de prachtige kerstliederen 'Kind van verzoening' en 'Want een Kind is ons geboren'. Verder staan op het programma werken van F. Mendelssohn-Bartholdy, Piet Zwart en Marco den Toom.

 

'The Glory of Christmas'

Na de pauze wordt een samengestelde cantate ten gehore gebracht, met als titel ‘The Glory of Christmas’. Deze cantate voor koor, solisten, spreekstem, orkest en orgel bestaat uit werken van verschillende componisten.

In het programmaboekje zijn de volledige teksten opgenomen en van ‘The Glory of Christmas’ ook de Nederlandse vertaling. Zo bent u als bezoeker volledig bij het programma betrokken.

 

Medewerkenden

Naast ‘Vox Jubilans’ werken aan dit concert mee:

Marjo van Someren – sopraan; Bart Oenema – bariton; Johan Bredewout – vleugel; Marco den Toom – orgel; l’Orchestra Particolare; Ds. M. Messemaker spreekt de teksten uit in de cantate. Dirigent André van Vliet heeft de algehele leiding.

 

Toegangskaarten

Dit jaar hanteren wij weer twee tarieven:

 • € 15,- (tribune en een aantal podiumplaatsen naast het orgel)
 • € 21,- (zaal)

Kaarten zijn te bestellen bij Concertgebouw De Doelen of telefonisch 010-217 17 17. De kaarten van € 21,- zijn ook verkrijgbaar via Vox Jubilans en bij de koorleden.

Het concert begint om 10.30 uur. U ontvangt bij binnenkomst een programmaboekje en u kunt gratis gebruik maken van de garderobe. Daarnaast ontvangt u vóór het concert en in de pauze van ons een kopje koffie of thee.

 

U bent van harte welkom!
Terugblik op de Duitsland-koorreis


Woensdagmorgen 23 september vertrokken zo’n 70 koorleden van ‘Vox Jubilans’ samen met zo’n kleine 30 introducees voor een trip van vier dagen naar Duitsland. In de Hoeksteen opende koorvoorzitter  Harco Hagen de reis met het lezen van Psalm 136, een loflied op de trouw van God, dat deze dag nog meer zou klinken.

 

Keulen

Na een voorspoedige reis kwamen we tegen half 12 in Keulen aan, waar we om 12 uur medewerking verleenden aan het Mittagsgebet in de beroemde Dom. A capella zongen we een viertal liederen, wat prachtig klonk in deze immense ruimte. Hierna konden we op eigen gelegenheid voor een aantal uren de stad in, voordat we vertrokken naar ons hotel in Bitburg. Daar aangekomen stond er een heerlijk diner op ons te wachten. ’s Avonds bij de dagsluiting stonden we weer stil bij psalm 136, de psalm over de trouw van God, die we ’s middags ook gezongen hadden.

 

Trier

De volgende dag stond de oude stad Trier op ons programma. We vertrokken in koorkleding, omdat we daar aangekomen gelijk een concert moesten geven in de Constantijn Basilica, een indrukwekkende grote ruimte met een enorme akoestiek. Inmiddels was ook Marco den Toom aangekomen, zodat we met hem als begeleider hier prachtig gezongen hebben. Ook hier was er eerst medewerking aan het Mittagsgebet, maar daarna mochten we nog een aantal liederen zingen. We zongen onder andere The Majesty, Veni Sancte Spriritus en Psalm 42 van Mendelssohn. Na dit indrukwekkende gebeuren kregen we voluit gelegenheid om de prachtige stad te gaan bekijken of heerlijk van een terrasje te genieten! Mede dankzij het prachtige weer werd hier door veel Vox’ers dankbaar gebruik van gemaakt. ‘s Middags om 15.30 uur mochten we ook nog zingen in de Trierer Dom. Een prachtige belevenis onder de zeer inspirerende begeleiding van onze dirigent.

Na het diner werd ’s avonds onze kennis getest op allerlei gebied, van zowel gebouwen, componisten, Vox etc. door de familie Laurman. Zij hadden gezorgd voor een leuke quiz, waaraan fanatiek door allen werd deelgenomen. Bij de avondsluiting stond psalm 33 centraal.

 

Gerolstein

De volgende dag stond er een vaartocht op de Moezel op het programma. Met de bus reden we naar Traben Trabach om daar aan  boord te gaan van een salonboot die ons naar Bernkastel bracht. We genoten op het bovendek van de prachtige omgeving met schilderachtige plaatsjes tussen de met druivenranken bedekte heuvels.

In Bernkastel, met z’n prachtige vakwerkhuizen, smalle, gezellige straatjes, winkeltjes en terrassen kregen we volop gelegenheid hiervan te genieten. Velen deden zich dan ook te goed aan een heerlijk glas Moezelwijn!  Om 16.30 uur moesten we weer terug zijn bij ons hotel voor het diner, omdat om 19.30 uur in Gerolstein het avondconcert begon.

In de prachtige Evangelische Kirche, met zijn met bladgoud bedekte mozaïeken koepel hebben we wederom een prachtig concert gegeven.

De ruimte was voor ons koorgeluid wat aan de krappe kant, maar André wist ons zo te inspireren en stimuleren dat de zang prachtig klonk en prima in balans was. De kerk zat helemaal vol en de bezoekers beloonden ons na ieder lied met applaus. We merkten dat onze liederen hen raakten, verschillende bezoekers zaten dan ook met tranen in hun ogen!

Prachtig om zo dienstbaar te mogen zijn en door middel van het gezongen lied Gods liefde voor mensen te mogen uitdragen. In het gastenboek op deze website staan een paar reacties van bezoekers van dit concert. Tijdens de avondsluiting, die we ook in deze kerk hielden, hoorden we van de Krethi en de Plethi uit 2 Samuel 15.

 

Maastricht

Zaterdag, onze laatste dag van de koorreis, vertrokken we al bijtijds uit ons hotel en reden we in één stuk naar Maastricht. We moesten daar om 12 uur in de prachtige Sint Servaaskerk aan het Vrijthof zijn. Daar gaven we ons laatste concert. Majestueus klonk dit in deze ruimte met z’n mooie akoestiek, waarbij we schitterend begeleid werden door Marco den Toom op het orgel. We zongen onze liederen van twee verschillende kanten in deze kerk. De werken met orgel werden uitgevoerd op de galerij voor het orgel en de a capella werken voor in de kerk voor de trappen van het liturgisch centrum. Na dit optreden was er voldoende tijd om Maastricht te gaan verkennen. Bij het drielandenpunt in Vaals gebruikten we ons afscheidsdiner, voordat we richting Waddinxveen reden, waar we rond de klok van 22.00 uur aankwamen.

 

Onvergetelijk

We kunnen terugzien op een onvergetelijke reis, die gekenmerkt kan worden door een geweldige sfeer, gezelligheid en prachtige concerten. Dank aan de reiscommissie die dit in samenwerking met MCT Reizen voor ons heeft mogelijk gemaakt. Bovenal dank aan onze God, van Wie we op verhoogde tonen mochten zingen!
Terugblik lustrumconcert 70 jaar Vox Jubilans


Vrijdagavond 11 september 2015 was een hoogtepunt in de geschiedenis van Hervormde Gemengde Zangvereniging ‘Vox Jubilans’ uit Waddinxveen.

In een bijna volle Ontmoetingskerk vierden wij de 70e verjaardag van ons koor met een lustrumconcert in de plaats waar 70 jaar geleden het koor werd opgericht.

 

Terugkijken

Dr. W. Verboom verzorgde de opening. Al van jongs af is hij een trouwe Vox-liefhebber. De overdenking was naar aanleiding van Openbaringen 15 vers 3: “En zij zongen het lied van Mozes, de dienstknecht van God, en het lied van het Lam.”

“70 jaar is een bijzonder getal in de Bijbel, hiermee wordt de volheid van tijd uitgedrukt. In de Bijbel heeft 70 jaar te maken met Gods geschiedenis met ons mensen, het plaatst zo’n moment op een hoogte om terug te kijken, maar ook vooruit te kijken. Dr. Verboom kan zich één van de eerste opnames van Vox herinneren, dat was nog op een klein plaatje, waar onder andere Psalm 108 op stond. Zijn vader zei: “Als je goed luistert, hoor je er één bepaalde vrouwenstem bovenuit zingen. Deze vrouw zingt nu boven. Wie het was, dat maakte niet uit, maar het greep toen de jonge Verboom meteen aan: Nu mag deze vrouw hier boven zingen! Vanaf dat moment viel er een band tussen dr. Verboom en Vox.

De meerwaarde en diepgang van die geloofsbeleving, naast alle schoonheid, kwaliteit, zangkunst en techniek. Is dat ook niet zo in Openbaringen 15? Bij het lied van Mozes kijken we terug. Bij Vox Jubilans mogen we ook terugkijken tot 1945.

Johannes kijkt ook terug naar het lied van Mozes, naar dat bevrijdingsfeest, uit de slavernij van Egypte, maar hij mag ook vooruit kijken en zingen van het Lam, dat Zijn leven gaf. Zie dat koor, die mensen daar staan aan die glazen zee in smetteloze witte kleding... Zo te mogen zingen. Dat we als Vox Jubilans mogen zingen voor de HEERE. Dat Hij mag genieten van deze zang. Dat dit een generale repetitie, een voorbereiding op de eeuwige uitvoering mag zijn. Soli Deo Gloria.”

(samenvatting uit openingswoorden van dr. W. Verboom)

 

Nieuwe cd ‘Zingt vrolijk, verheft de HEERE’

De eerste helft van de avond zongen we verschillende psalmen en liederen, waarvan een aantal ook op onze nieuwe CD “Zingt vrolijk verheft de HEERE” staan. De nieuwe cd heeft deze titel gekregen naar aanleiding van Psalm 33. Een deel van deze bewerking is te horen bij een uitzending van Nederland Zingt.

Voor de pauze presenteerde de voorzitter de nieuwe CD.  Hij overhandigde onder andere een exemplaar aan een trouwe vriend van Vox die met ruim 30 familieleden zijn 70e verjaardag vierde op ons lustrumconcert.

Vanaf heden kunt u de nieuwe CD bestellen via onze site of via de koorleden voor slechts € 15,00 (excl. Verzendkosten).

 

Na de pauze voerden we het indrukwekkende werk ‘Penitence, Pardon en Peace’ uit van de Engelse componist J.H. Maunder (vrij vertaald: ellende, verlossing en dankbaarheid).

We sloten ons lustrumconcert af met het prachtige ‘Dank, sei dir Herr’ van Händel.

 

Medewerkenden aan dit concert waren: Johan Bredewout (vleugel), Marco den Toom (orgel),  Sandra Zoet (fluit), Mieke Keizer (fluit), Marcel Bergboer (hoorn), Mirjam Feijer (sopraan), Bert van de Wetering (bariton) en strijkersensemble Erasmus Consort. De algehele leiding was in handen van onze dirigent André van Vliet.

 

Waddinxveense radio

Ter voorbereiding op het concert is ons koor begin september op de Waddinxveense radio geweest. U kunt de programma’s http://rtwmedia.nl/2015-09-02_1800_Ras_Door_De_Week.mp3 en http://rtwmedia.nl/2015-09-06_1200_Korenslag.mp3

de komende 2 weken nog terug luisteren.
70 jaar Vox Jubilans!


Net na de oorlog, op 10 juli 1945, werd ons koor opgericht. We bestaan dit jaar dus 70 jaar!

Als koor zijn wij dankbaar dat wij al die jaren zingend het Evangelie mochten uitdragen. Met dat prachtige doel willen wij ook in de toekomst blijven zingen. We danken onze Heere, dat Hij ons een stem heeft gegeven om van Zijn Naam te mogen zingen.

 

D.V. vrijdagavond 11 september 2015 geven wij ter gelegenheid van ons 70-jarig bestaan een lustrumconcert in de Ontmoetingskerk van Waddinxveen. Tijdens dit concert presenteren wij onze nieuwe cd ‘Zingt vrolijk, verheft de HEERE’. Voor de pauze zingen we voornamelijk liederen die op deze cd staan.

Na de pauze voeren we het werk ‘Penitence, Pardon and Peace’ van J.H. Maunder uit. Een prachtig muziekstuk voor koor, solisten en orkest.

 

Medewerkenden aan deze avond zijn Marco den Toom, orgel, Johan Bredewout, vleugel, Mirjam Feijer, sopraan, Bert v/d Wetering, bariton en een samengesteld orkest. Ds. W. Verboom verzorgt de opening. De algehele leiding is in handen van André van Vliet.

 

U kunt uw toegangskaarten bestellen via onze website en via de koorleden. Kaarten kosten in de voorverkoop € 7,50 en aan de kerk € 10,00. Kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis. In de pauze ontvangt u van ons koffie, thee of frisdrank.

Onze nieuwe cd is in de pauze en na afloop van het concert te koop. De cd kost € 15,-.

 

* foto: de eerste jaarvergadering in 1946
Vakantie na een drukke periode


Concert 20 juni Dreischor

In de maand juni gaven wij drie concerten.

Op 20 juni werken we mee aan een zomerconcert van het Duivelands Mannenkoor onder leiding van Bram Bout in de Hervormde Kerk van Dreischor. De prachtige akoestiek in de kerk en de begeleiding van onze vaste organist Marco den Toom onderstreepten onze zang. Het werd een prachtige avond met gedragen samenzang, het verstilde Veni en het steeds weer indrukwekkende lied In de bovenzaal.

 

Radio-opname 24 juni Oudewater

Op de mooie zomeravond van woensdag 24 juni werden we verwacht in Oudewater, waar in de bekende Michaëlskerk de EO-radio opname plaatsvond voor het programma “Laat ons de rustdag wijden”. Andries Knevel verzorgde de presentatie. We stonden voor deze opname in de kerkbanken onder het orgel en dat maakte mede, dat we heerlijk hebben gezongen.

 

Concert 30 juni IJsselstein

Op 30 juni gaven we ons inmiddels traditionele zomerconcert als afsluiting van ons zangseizoen. Dit jaar in de prachtige Oude Sint Nicolaaskerk in IJsselstein. We zongen voor Woord en Daad met als doel het werk van de Colombiaanse organisatie Corporacion Dios es Amor (God is liefde). Woord en Daad ondersteunt via deze organisatie vooral het onderwijs. We zongen onder andere het lied “Reik mij Uw liefde aan”, wat heel mooi aansloot bij de toespraak van Rina Molenaar. Het was met recht een zomeravondconcert. De temperatuur buiten was zo’n 30 graden. Desondanks was de belangstelling voor deze avond heel goed. Dit concert was een waardevolle afsluiting van ons zangseizoen.

 

Lustrumconcert en koorreis

Op 25 augustus starten wij ons nieuwe zangseizoen weer. We gaan dan hard aan de slag voor ons lustrumconcert op D.V. vrijdag 11 september in Waddinxveen. Vervolgens gaan wij van 23 t/m 26 september op reis naar Duitsland, waar we vier concerten hopen te geven in Aken, Trier en Keulen. Daarna mogen we ons al weer gaan voorbereiden op het kerstrepertoire. U ziet het: We zitten nooit stil bij Vox Jubilans!

 

* foto: Herv. Kerk Dreischor
70 jaar bevrijding = 70-jarig bestaan van Vox Jubilans


Bevrijdingsconcert

 

Op dinsdag 5 mei 2015 hopen mannenkoor Jeduthun uit Amersfoort o.l.v. Arie Kortleven en Vox Jubilans o.l.v. André van Vliet een concert  geven in de Maartenskerk te Zaltbommel. Het concert zal in het teken staan van 70 jaar bevrijding.

De koren krijgen medewerking van Arjan & Edith Post, trompet en Marcel van de Ketterij, orgel. Ds. J.C. Schuurman zal de meditatie verzorgen.

Tijdens deze avond zal er een collecte zijn ten bate van Stichting Shaare Zedek.

Toegang is € 10,- aan de kerk, kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis.

Aanvang van het concert is 19.30 uur.

 

Stil getuigen

70 jaar bevrijding, daar zijn vijf jaren zware strijd aan vooraf gegaan. Tijdens het concert hopen we daarbij stil te staan met onder andere het lied ‘Stil getuigen’ met een tekst van Henriëtte Maaijenen op muziek van Arie Pronk:

 

Stil getuigen

 

Stil getuigen witte kruizen, zwijgend staan zij in het gras,

Waar zij mij er aan herinneren, dat de vrijheid kostbaar was.

 

Stil getuigen al die namen, die gebeiteld staan in steen,

Van een strijd die werd gestreden door de nacht van wanhoop heen.

 

Stil getuigen zoveel tranen, eens gelaten bij het graf

Van een vader, zoon of broeder die voor ’t land zijn leven gaf.

 

Stil getuigen bloemenkransen, wanneer men hun namen leest,

hopend dat de dood van velen niet voor niets zal zijn geweest.

 

Stil getuigen onze stemmen, zwijgend staan wij een moment

waarin wij opnieuw beseffen: vrijheid is een monument.

 

Tip voor moederdag

Op zoek naar een leuk en origineel cadeau voor moederdag? Bestel dan een CD van Vox Jubilans.
Ons zangseizoen is nog niet afgelopen!


Korte terugblik Zaltbommel

5 mei zong Vox Jubilans, voor het in eerst in haar bestaan, in de Maartenskerk van Zaltbommel. Dit concert stond in het teken van 70 jaar bevrijding van Nederland en gaven we in samenwerking met het christelijk mannenkoor Jeduthun uit Amersfoort.

De kerk zat goed vol met bezoekers die genoten van de zang van beide koren die avond.    

Foto’s van dit concert kunt u vinden op de site van het mannenkoor.

 

Pinksteren

Met Pinksteren vieren we het feest van de Heilige Geest. Het Woord van God mag al eeuwenlang verkondigd worden in de hele wereld. Zo mag ook ons koor door middel van zang en muziek het Evangelie doorgeven en bidden of de Heilige Geest dit wil zegenen in harten van mensen.

Een mooi lied voor Pinksteren is ‘Veni Sancte Spiritus’. Vox Jubilans zong dit lied tijdens een TV-opname voor het programma ‘Nederland Zingt’ in de Sint Jans Kathedraal van Den Bosch.

 

Kom, Heilige Geest,

vervul de harten van Uw gelovigen

en ontsteek in hen het vuur van Uw liefde.

Kom, Heilige Geest, kom. Amen.

 

Ons zangseizoen is nog niet afgelopen

Eind mei hopen we het laatste deel van onze nieuw uit te brengen cd op te nemen in de Augustijnenkerk in Dordrecht. Naast deze cd-opname zijn we druk met de voorbereidingen voor de komende concerten. Ook hebben we alvast een begin gemaakt met het repertoire voor ons lustrumconcert op D.V. 11 september. Tijdens dit concert presenteren wij onze nieuwe cd. 

 

Wij hopen voor de zomervakantie nog een aantal concerten te geven of mee te werken aan een opname van

de EO:

 

Zaterdag 20 juni 2015, 19.30 uur, Hervormde kerk Dreischor m.m.v. Duivelands mannenkoor o.l.v. Dinant Struik en Marco den Toom, orgel

 

Woensdag 24 juni 2015, 19.30 uur, Grote- of Sint Michaëlskerk Oudewater, m.m.v. Marco den Toom, orgel. Radio-opname voor het programma van de EO ‘Laat ons de rustdag wijden’ .

 

Dinsdag 30 juni 2015, 20.00 uur, Sint Nicolaaskerk IJsselstein, m.m.v. Marco den Toom, orgel.

Avond is t.b.v. stichting Woord en Daad.

 

Van harte welkom!
"Preludium op de bruiloft van het Lam” - Terugblik Passie- en Paasconcert 2015


In de aankondiging voor het concert schreven we: Concert? Kunnen we het wel een concert noemen? Of was het een avond van overdenking?

Nee, het waren deze avond niet zomaar een aantal liederen die het koor ging zingen, maar op muzikale wijze werden bezoekers en koor meegenomen naar de weg die de Zoon van God is gegaan om te lijden en te sterven voor zondaren, om redding te kunnen geven. Om dan te eindigen in een preludium voor de bruiloft van het Lam die aanstaande is.

 

Grote menigte bezoekers

Ruim voor half zeven ’s avonds stond er al een grote menigte voor de Sint Janskerk in Gouda. De deuren gingen tijdig open, zodat de mensen in het koor van de kerk konden wachten. Klokslag half zeven ging het hek van het koor open en stroomde de kerk vol met kinderen, jongeren en ouderen.

Traditiegetrouw begon het koor te zingen vanuit het koorgedeelte, buiten het zicht van de bezoekers: ‘’t Is middernacht en diep in ’t stof doorworstelt Hij de strijd alleen.’

Na deze intro was er samenzang met het zingen van ‘Jezus, leven van ons leven, Jezus, dood van onze dood.’

 

Van Winterroos naar doornenkroon

De avond was een vervolg op het afgelopen kerstconcert in De Doelen, waar we het grote werk ‘The Winter Rose’ van J. Martin uitvoerden.

Het thema van dit Passie- & Paasconcert was ‘Met doornen gekroond’. De liederen die we zongen stonden in de lijn van Kerst naar Pasen, zoals de tekst uit ‘Ga naar de hof van Gethsemané’:

En Sarons roos verliest zijn blad, slechts doornen blijven staan.

Zo onbegaanbaar wordt het pad, dat Hij alleen moet gaan.

En ijzig koud waait dan de wind als Jezus toch de beker drinkt….

“Vader, dat Uw wil geschiedt”.

 

Deze avond bleven we niet alleen bij de doornenkroon, want God ging verder, zoals we zongen in het lied ‘De kroon die Hij dragen zal’:

Toen Jezus stierf en Zijn taak volbracht

Nam God stil de doornenkroon.

Zijn vingers vlochten een erekrans,

Daarmee kroonde Hij Zijn Zoon.

 

Want de kroon die Hij dragen zal,

Is een kroon die glans en luister geeft aan Zijn Zoon

Die nu tot Koning is gekroond en eeuwig leeft!

 

Medewerkenden van deze avond

Deze avond werd Vox Jubilans begeleid door: Kees Alers – dwarsfluit, Maurice van Dijk – trompet, Anja van der Maten – hobo, Judith Sportel – sopraan en onze vaste begeleider Marco den Toom – orgel.

Ds. M. Messemaker, hervormd predikant te Woudenberg, verzorgde opening en sluiting, maar sprak ook de verbindende teksten uit, waardoor het programma een indrukwekkend geheel werd.

Het geheel stond onder leiding van onze dirigent André van Vliet.

 

Preludium op het Avondmaal van het Lam

Normaal gesproken zingen wij als koor geen toegift na een uitvoering. Zeker niet als we kijken naar het karakter van deze avond.  Naar aanleiding van de uitzending van Nederland Zingt van 14 februari 2015, kregen wij als koor echter zoveel reacties per mail en facebook: “Jullie zingen toch wel ‘In de Bovenzaal’?” We hebben gemerkt dat dit lied vele mensen heeft geraakt en dat de bezoeker dit nog een keer live wilde horen en meemaken. Daarom hebben we hier een uitzondering voor gemaakt. Het lied paste mooi in het geheel van de avond. Predikant, organist en trompettist kregen net voor aanvang te horen dat we dit lied direct na de sluiting en voor de slotzang alsnog gingen zingen. Wat een ‘improvisatie’ van hen…

Ds. Messemaker las een stukje uit Openbaring 19 over de bruiloft van Het Lam, waar geschreven staat: En hij zei tegen mij: Schrijf: Zalig zijn zij die geroepen zijn tot het avondmaal van de bruiloft van het Lam. En Hij zei tegen mij: Dit zijn de waarachtige woorden van God.

Zo mogen we hier al het Avondmaal vieren, ter voorbereiding op die bruiloft die aanstaande is. Na het gesprokene zette het orgel zachtjes in met het bekende lied ‘Daar boven juicht een grote schaar’, om vervolgens het koor te laten zingen ‘In de Bovenzaal’. Een Preludium op de dag die komen zal.

 

Na afloop zei iemand: “In dit leven is er zoveel ellende, droefenis en kruis dat je moet dragen. Als je dan vanavond die liederen hoorde, hoe het Evangelie mocht klinken, dan verlang je toch naar die dag, om aan te mogen zitten aan Zijn tafel?”.

We kijken dankbaar terug op deze avond, een avond met een gouden randje eromheen.

 

Misschien leest u of jij dit stuk, was u niet in staat om aanwezig te zijn vanwege ziekte, rouw  of welk kruis u of jij moet dragen. Zing dan mee met het Loflied wat wij deze avond zongen en dat ook is uitgezonden bij Nederland Zingt.

“Jezus LEEFT!”
Passie- en Paasconcert 4 april St. Jan Gouda: 'Met doornen gekroond'


‘Met doornen gekroond’

Zo luidt het thema van het Passie- en Paasconcert van de Hervormde Gemengde Zangvereniging ‘Vox Jubilans’ uit Waddinxveen op de avond van de stille zaterdag, D.V. 4 april a.s. in de Sint Janskerk te Gouda.

Onder dit thema staan we deze avond, tussen Goede Vrijdag en Pasen in, stil bij het lijden en sterven, maar ook bij de opstanding van onze Heiland Jezus Christus.

 

De Roos die met doornen werd gekroond, is nu gekroond met eer!

Met kerst zong Vox Jubilans in De Doelen het werk ‘The Winter Rose’ van J. Martin. In gezongen en gesproken woord wordt nu de aardse weg van “The Winter Rose” vervolgd: De Roos die met doornen werd gekroond, is nu gekroond met eer!

 

Tijdens dit concert voeren we onder andere de volgende liederen uit:

 • ‘t Is Middernacht       
 • Look to the Rose, deel uit “The Winter Rose” van J. Martin
 • Ga naar de hof van Gethsemane, muziek uit “Colors of Grace” van J. Martin
 • O Haupt voll Blut und Wunden, van J.S. Bach
 • Doodsangst, op muziek van John Stainer
 • Zie het kruis, een arrangement van André van Vliet
 • Liedcantate ‘k Heb geloofd en daarom zing ik, van Addie de Jong

 

Medewerkenden

Aan dit concert werken mee Judith Sportel – sopraan, Kees Alers – dwarsfluit, Anja van der Maten – hobo, Maurice van Dijk – trompet en Marco den Toom – orgel.

De liederen zullen aan elkaar verbonden worden door gesproken woord van Ds. M. Messemaker, predikant te Woudenberg.

De algehele leiding is in handen van dirigent André van Vliet.

 

Toegangsbewijzen

De entree voor deze avond is € 15,00 bij de kerk. Kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis.

Vanaf heden zijn de kaarten te verkrijgen in de voorverkoop. U betaalt dan slechts € 12,50 per toegangskaart.

U kunt uw toegangskaarten bestellen via de koorleden of onze website.

Ook zijn de kaarten verkrijgbaar bij een drietal boekhandels in de regio:

 

De avond begint vroeg, namelijk om 19.00 uur. Om 18.30 uur gaan de deuren van de kerk open. Het concert duurt tot ongeveer 20.45 uur. Het is dus een uitstekende gelegenheid om hier als gezin naar toe te gaan.

 

Wij nodigen u van harte uit voor dit concert!

Concert? Kunnen we het wel een concert te noemen als we zien wat er deze avond gezongen wordt? Of is het een moment van overdenking wat Passie en Pasen voor ons persoonlijk betekent? Deze avond hopen wij als koor u op een muzikale wijze mee te nemen in de weg die de Zoon van God, Jezus Christus is gegaan. Om te lijden en te sterven voor zondaren.

Maar ook te mogen weten dat Hij de dood heeft overwonnen, zodat zondaren gered kunnen worden om Hem straks in eeuwigheid met lof en eer te bekronen.

 

Ja, ‘k geloof en daarom zing ik,

daarom zing ik U ter eer

‘s werelds Heiland, Hogepriester

aller heren Opperheer.

Zoon van God en Zoon des mensen,

o, kom spoedig in Uw kracht,

op des hemels wolken neder,

Kom Heer’ Jezus, kom, ik wacht.

(uit: Liedcantate van Addie de Jong)
Terugblik Doelenkerstconcert 2014


In december 2014 gaven wij als koor een drietal advents- en kerstconcerten. Alle drie de concerten waren verschillend van opzet. Op 6 december zongen wij ten bate van Stichting Woord & Daad in de mooie Hervormde Dorpskerk van Ouderkerk a/d IJssel. Maandag 22 december zongen we samen met kinderprojectkoor “JOY” in de Brugkerk van Waddinxveen. Naast onze vaste organist Marco den Toom, speelde deze avond Severin van Dijk mee op dwarsfluit.

 

Tweede kerstdag 2014, 42e Doelenconcert

In alle vroegte gingen de koorleden richting De Doelen om vanaf 8 uur te repeteren met alle medewerkers van deze morgen. Het is elk jaar weer een hoogtepunt voor ons koor om op deze morgen het Kerstevangelie op muzikale wijze te vertolken met bekende, onbekende, bestaande en nieuwe muziek.

Om half 11 waren ruim 1600 bezoekers aanwezig en ging letterlijk het licht uit bij aanvang van het eerste lied.

Uit het niets begonnen in alle stilte de eerste zachte tonen te klinken uit het orgel en begon de jonge meisjessopraan Lieneke van Eijkelenburg (13 jaar oud) bij het orgel te zingen ‘Once in royal David’s city’, waarbij het koor bij het 2e couplet zachtjes mee neuriede, waarna het koor nog een tweetal coupletten zong.

Het concert was begonnen, de toon voor deze morgen was gezet. 

 

Voor de pauze zongen we bekende en minder bekende kerstliederen. Verschillende bezoekers vonden het allemaal mooi. Toch sprongen er voor velen twee liederen uit. Het eerste was de aloude bekende Psalm 40 vers 4 en 5 (arrangement André van Vliet). Harmonisatie en tekst werden intens vertolkt door koor en orgel. In vers 4 met het eindigen met de woorden ‘Mijn liefd’ en ijver brandt. Ik draag Uw heil'ge wet die Gij de sterv'ling zet in 't binnenst ingewand.’ En vervolgens de inzet van vers 5: ‘Uw heilleer wordt door mij alom verbreid’.

Maar ook het lied ‘De weg van verzoening’ voor koor en bariton. “Een preek op zich”,  zei een bezoekster na afloop van het concert.

Hij Die de mens geschapen heeft,

uit stof hem heeft doen ontstaan,

is uit de hemel neergedaald

om zelf door ’t stof te gaan,

voor ons,

om de weg van verzoening te gaan.

 

“Roos van Saron, wat een naam voor de Zoon van God”

Na de pauze en samenzang van het bekende kerstlied ‘Stille nacht’, begon de uitvoering van 'The Winter Rose' van Joseph Martin, een ruim 45 minuten durend muziekstuk voor koor, solisten, orkest en spreekstem.

Ds. Messemaker uit Woudenberg begon met een korte overdenking en inleiding over de Roos die kwam naar deze aarde en ging bloeien, midden in de koude winter van deze aarde.

In 12 delen, gebaseerd op het oude kerstlied ‘Er is een roos ontloken’, komt de hele heilsgeschiedenis voorbij van de voorzegging, geboorte, maar ook het lijden en sterven van onze Heiland, Jezus Christus.

Vox Jubilans eindigde het concert met het ‘Rejoice, a King is born’ van T. Fettke.

 

Eer aan God

Zoals het koor wenste, werd er alleen na ‘The Winter Rose’ geapplaudisseerd, en niet na het ‘Ere zij God’. Hierdoor konden we dit indrukwekkende concert eindigen met het ‘Ere zij God’. Hem alleen de eer!

 

Medewerkenden

Vox Jubilans kreeg deze morgen de medewerking van verschillende musici. Mede door hun begeleiding, was het voor de 42e keer een hoogtepunt voor koor en bezoekers.

De volgende musici werkten mee:

Marjo van Someren - sopraan, Bart Oenema – bariton, Lieneke van Eijklenburg -  meisjessopraan, Marco den Toom - orgel, Johan Bredewout - vleugel, Kees Alers -  dwarsfluit, Anja van der Maten - hobo, Jan-Willem van der Ham - fagot, Arjan Post -  trompet, Mark Snitselaar - klarinet, Jaap Klootwijk - pauken, Erasmus Consort - strijkersensemble en ds. M. Messemaker, verbindende teksten. Onder algehele leiding van onze dirigent André van Vliet.

 

Van Kerst 2014 naar D.V. Pasen 2015

D.V. zaterdag 4 april 2015 houdt Vox Jubilans in de Grote- of Sint Janskerk te Gouda haar jaarlijkse Passie- en Paasconcert. Het thema van dit concert zal zijn “Met doornen gekroond”. In gezongen en gesproken woord wordt de aardse weg van “The Winter Rose’ vervolgd: De Roos die met doornen werd gekroond, is nu gekroond met eer!

Aan dit concert werken mee: Marco den Toom - orgel, Judith Sportel - sopraan, Kees Alers - dwarsfluit en Anja van der Maten - hobo. Ds. M. Messemaker zal de verbindende teksten verzorgen. Algehele leiding André van Vliet. Aanvang concert 19.00 uur.
Concerttip
zaterdag 8 december - Dordrecht

Adventsconcert

 

Hervormde Gemengde Zangvereniging Vox Jubilans o.l.v. André van Vliet

Marco den Toom, orgel

Maurice van Dijk, trompet


Meer info

Actueel

Volg ons via