Vox Jubilans  Kinderprojectkoor Joy 


  Vox Jubilans
  Noordeinde 48,
  2742 AD
  Waddinxveen
  info@voxjubilans.nl
  Banknr.: 3668.78.611
  IBAN:
  NL80 RABO 0366 8786 11Première kerstoratorium - In mensen een welbehagen - Tweede Kerstdag in De Doelen


Op Tweede Kerstdag gaat het kerstoratorium ‘In mensen een welbehagen’ in première. Deze zal plaatsvinden in concertgebouw De Doelen in Rotterdam. De tekst van het oratorium is geschreven door Henriette Maaijen. Dirigent André van Vliet heeft de teksten op muziek gezet voor solist, koor, piano, orgel en orkest. Eerder schreven zij samen de prachtige Passie- en Paascantate ‘Tot leven geroepen’.

 

Nederlandstalige kerstliederen

Voor de pauze is er een gevarieerd programma van bekende Nederlandstalige kerstliederen zoals Nu zijt wellekome (P. van Egmond), Het wonder van Bethlehem (A. van Vliet), Engelse kerstmuziek van Rutter en klassieke werken zoals Laudate Dominum (Mozart) en Halleluja (Händel).

 

Kerstoratorium “In mensen een welbehagen”

In dit nieuwe oratorium, dat na de pauze wordt uitgevoerd, wordt de luisteraar in muziek en tekst meegenomen naar de stal en raakt onder de indruk van het wonder van de geboorte van de Heere Jezus. Het wonder dat God welbehagen heeft in mensen. Henriëtte Maaijen: “Willen we iets van Gods welbehagen in mensen begrijpen, dan kunnen we niet anders dan terug naar Genesis”. Daar begint dan ook het oratorium, dat uit elf delen bestaat.

 

“Na een instrumentale opening, waarin we een knielende houding aannemen, zet het oratorium hoog in”, vertelt André van Vliet. “Hoe kan het ook anders als je start bij Genesis 1: ‘En zie, het was zeer goed’. Maar al direct in het derde deel verandert de toon. Als de mens toch zijn eigen weg gaat, kunnen we niet op verhoogde toon onze weg vervolgen. Ja, er klinkt hoop in door. Heel veel hoop. Omdat de Heere God zelf het Woord neemt en het initiatief neemt. Voortdurend. En die hoop klinkt door in de delen 4 tot en met 7. Soms voorzichtig, soms vrijmoedig”.

 

“In deel 8 worden we stil als we getuigen zijn van een gesprek tussen de Vader en de Zoon”, legt André verder uit. “En terwijl we daar nog van onder de indruk zijn, is daar plotseling een engelenkoor. Alle instrumenten worden uit de kast gehaald en in alle toonaarden wordt het ‘Gloria’ bezongen”.

“Al zingend komen we bij de stal. De eerste melodie die ons daar te binnen schiet is die van Johan Sebastiaan Bach: ‘Ik kniel aan Uwe kribbe neer’. Horen we de melodie eerst nog in drie delen – afgewisseld met orkest, zoals Bach dat ook vaak deed – het tweede vers klinkt deze melodie in z’n geheel. Alsof het nog tot ons door moet dringen, wordt de tweede helft nog een keer herhaald, zonder begeleiding: ‘Louter mij Heer’, maak mij rein en laat mijn hart Uw kribbe zijn waar U een plaats in hebt gekregen’. En pas als dat tot ons is doorgedrongen, mogen we beginnen aan de finale. Op dezelfde verhoogde toon als in het begin: ‘God heeft in ons een eeuwig welbehagen’.”

 

Medewerkenden

Medewerkenden zijn Margreet Rietveld - sopraan, Marjolein de Wit -fluit, Anja van der Maten - hobo, Arjan en Edith Post - trompet, Marcel Bergboer -hoorn, Jaap Klootwijk - percussie, Marco den Toom - orgel, Johan Bredewout - vleugel, Che Vanno – strijkersensemble en ds. M. Messemaker – spreker. André van Vliet heeft de algehele leiding.

 

Aanvang en prijzen (met speciale kindertarieven!)

Het concert begint om 10.30 uur en vanaf 10.00 uur is de concertzaal open. De kosten zijn € 22,50 voor de eerste rang en € 16,50 voor de tweede rang. Kinderen tot en met 12 jaar betalen € 10. In de prijs is inbegrepen het programmaboekje met volledige teksten, een consumptie voorafgaand aan het concert en in de pauze.

Kaarten zijn te bestellen via www.dedoelen.nl of 010 – 217 17 17.

 

Kijk op https://www.facebook.com/events/238293290187420/ voor meer concertinformatie 


Concerttip
zaterdag 8 december - Dordrecht

Adventsconcert

 

Hervormde Gemengde Zangvereniging Vox Jubilans o.l.v. André van Vliet

Marco den Toom, orgel

Maurice van Dijk, trompet


Meer info

Actueel

Volg ons via