Vox Jubilans  Kinderprojectkoor Joy 


  Vox Jubilans
  Willem Alexander-
  plantsoen 4
  2751 BP
  Moerkapelle
  info@voxjubilans.nl
  Banknr.: 3668.78.611
  IBAN:
  NL80 RABO 0366 8786 11Première oratorium 'Tot Leven Geroepen' trok ruim 900 bezoekers naar Goudse Sint Janskerk


Zaterdag 15 april jl. ging het nieuwe oratorium 'Tot Leven Geroepen' in première in de Sint Janskerk te Gouda, uitgevoerd door Vox Jubilans.

 

Om half 6 ’s avonds stonden de eerste bezoekers al voor de deur te wachten om een plekje te bemachtigen in de prachtige Sint Janskerk, terwijl binnen het koor nog bezig was met de generale repetitie met het orkest.

Een kwartier eerder dan gepland gingen de deuren al open om de vele mensen naar binnen te laten. De kerk stroomde snel vol en uiteindelijk zaten er ruim 900 bezoekers in de kerk.

Traditiegetrouw begon het koor met het lied ’t Is Middernacht, a capella achter in het koor van de kerk. Na samenzang en een korte opening van voorzitter Harco Hagen, klonken de eerste klanken van het oratorium. Na de verstilde muzikale inleiding van het orkest begon het koor met het zingen van het deel Vandaag regeert de dood, waar gezongen wordt over de verslagenheid en het verdriet na de dood van Lazarus.

 

Vox Jubilans nam de bezoekers door middel van het oratorium mee door het Johannes Evangelie hoofdstuk 11 tot en met 20. In deel 12 was bijvoorbeeld muzikaal de verwarring te horen, als het gaat over wie de Heere Jezus zal verraden. In deel 13 klonk het inmiddels bekende en mooie lied In de Bovenzaal, waar gezongen wordt over het laatste Avondmaal met de Heere Jezus.

Deel 19, waar het gaat over dat Jezus wordt voorgeleid, begon met indringende muziek van pauken en trompet, waarna het koor zong Nu wordt Hij voorgeleid, de Man van barmhartigheid. In deel 23 stond het koor muzikaal stil bij het kruis op Golgotha, waar Jezus het laatste Woord sprak: “Het is volbracht”. Dit deel eindigt met de woorden Sta stil bij het kruis en luister, om na te denken over waarom Jezus Zijn leven wilde geven. Na dit lied was er een moment van diepe stilte te voelen in de Sint Janskerk.

 

Na een krachtig intro van het orkest zong Vox Opgestaan… Hij is opgestaan… Jezus is waarlijk opgestaan. De steen van het graf wentelt alle twijfel af. Zie de plaats waar Hij gelegen heeft, betekent dit niet dat Hij leeft?

In het 27e en laatste deel zong Vox Jubilans over De Opstanding en het Leven. Uit dit deel is ook de titel van het oratorium ontstaan: Tot Leven geroepen voor de bruiloft van het Lam.

 

Zo kwam er om 21.00 uur een einde aan een prachtige, indrukwekkende avond. Een mooie première van dit prachtige oratorium, geschreven door Henriëtte Maaijen en op muziek gezet door André van Vliet.

Verschillende bezoekers gaven na afloop aan dat ze het een prachtige en een indrukwekkende avond vonden. De tekst en muziek brachten velen tot ontroering.

Naast Vox Jubilans uit Waddinxveen werkten aan mee: Marco den Toom - orgel, Jaap Eilander - vleugel, Jacob Schenk - tenor, l’Orchestra Particolare en Theo Segers - spreekstem.

 

Binnenkort verschijnt er van deze avond een live-cd. Deze kunt u bestellen via www.andrevanvliet.nl.

 

Wilt u op de hoogte blijven van onze concerten? Stuur dan een mail naar pr.vox@solcon.nl met vermelding inschrijven Vox Nieuwsflits en ontvang de digitale Vox Nieuwflits 2 tot 4 keer per jaar.
Concerttip
zaterdag 8 december - Dordrecht

Adventsconcert

 

Hervormde Gemengde Zangvereniging Vox Jubilans o.l.v. André van Vliet

Marco den Toom, orgel


Meer info

Actueel

Volg ons via